Börja tidigt och bli rik!

Så är det dags för mitt första inlägg på Studentspararna! Vi har fått fantastisk respons på det första inlägget som Elin skrev i torsdags och hade 1001 unika besökare de första 24h efter lansering. Otroligt! Tack!

 

Följ oss på Twitter, spara länken till oss på hemskärmen på mobilen och kom ihåg att vi i fortsättningen publicerar inlägg måndagar och torsdagar klockan 18:00. Vi lär medan vi skriver och nu vill jag reda ut varför man ska börja spara tidigt.

 

I en djungel av aktier, optioner, fonder, björnar och tjurar, kan det vara svårt att veta var man ska börja spara. När jag öppnade ett konto på en av internetbankerna (vi återkommer till vilken som vi tycker är den bästa samt varför), började jag köpa några aktier i Ericsson och några i Apple. Ericsson föll 10% på en vecka efter att jag köpt och Apple gick plus några procent under samma tid. Jag hade köpt aktier i företag jag gillade men hade inte läst på och visste inte vad jag gav mig in på. Jag sålde givetvis Ericsson när det gick så dåligt som det gjorde (tänk om det skulle fortsätta!) och tänkte aldrig mer ge mig in i aktier. Men jag behöll Apple och fick då se att de investerade pengarna blev mer pengar och jag kunde då köpa mer aktier. Jag var fast!

 

Sedan jag började investera har börsen gått upp och ner och jag har inte behövt ta ut pengar (än) från sparkontot. Däremot har jag kontinuerligt satt in pengar och köpt aktier. Om man kan köpa och behålla aktier en längre tid, kan man få nytta av den så kallade ränta på ränta-effekten (återkommer till den också i senare inlägg). Titta på den här bilden som vi retweetade förra veckan:

Den jämför Ben som avsätter 2000 dollar per år i 8 år till investeringar som växer med 12% per år (det är en ganska hög siffra, Warren Buffet brukar mena på att man kan vänta sig 6-7% per år i avkastning från index) med Arthur som börjar investera 8 år senare, samt sparar fram till 65 års ålder (totalt i 38 år). Ben har då drygt 700 000 dollar mer att åka på härliga golfsemestrar för som pensionär, trots att han avsatt mindre pengar. Han har låtit börsen göra jobbet, detta tack vare ränta på ränta-effekten. Är inte detta det bästa beviset på att man ska börja tidigt?

 

/Johannes

Johannes Frosteman
johannesfrostis@gmail.com

19-årig aktieälskare som pluggar i Uppsala.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.