Hur mycket ska man spara egentligen?

Av de investerare jag lärt känna via mitt sparintresse (jösses, det lät nördigt!!) så har jag insett att det finns mer eller mindre sparsamma människor. Somliga nöjer sig med att spara några få procent av lönen (vilket är en superbra start, så heja er som gör det!). Andra sparare verkar springa ett helt eget lopp. Det näst intill skryts om att 40, 50 eller till och med 75% av inkomsterna sparas varje månad, vilket ju såklart är en prestation. Men måste man spara så mycket för att komma någon vart? Självklart inte. Att spara 10% av sin inkomst räcker gott och väl. Pröva dig fram. Hur mycket behöver du egentligen för att klara dig varje månad?

 

Personligen har jag ingen specifik procentandel som jag sparar varje månad. Kanske blir det skillnad på det nu när jag kommer få en lika stor inkomst varje månad (CSN-bidrag samt lån) som student. Under gymnasiet har jag sparat det som blivit över, helt enkelt. Detta har till stor del varit på grund av att jag vissa månader endast haft som inkomst att få studiebidrag (1050kr) medan jag andra månader extrajobbat väldigt många timmar (t.ex. under lov) och då kunnat spara under flera tusenlappar.

 

En del av ämnet handlar alltså hur mycket man faktiskt känner att man kan avvara till ett sparande. Den andra delen kan jag tycka handlar om vad man vill avvara. Jag själv brukar tänka att “jag vill inte leva snålt – jag vill leva smart!”. Vad menar jag med det? Jo… Jag vill kunna unna mig att ta ett glas vin för att fira något speciellt eller köpa något jag verkligen vill ha. Jag vill alltså inte snåla med saker och ting och bara köpa det allra mest nödvändiga. Men då försöker jag att leva smart istället och struntar i de där slentrianmässiga köpen. Ni vet, allt det där godiset man köper eftersom man är hungrig när man handlar eller den där hämtpizzan som beställs för att man inte orkar laga mat? Den sortens köp försöker jag att skippa så gott jag kan.

 

Sammanfattningsvis, kan man säga att min strategi för hur mycket jag sparar varje månad handlar mycket om att “jag sparar det som blir över”. Eftersom jag dock försöker leva smart så blir det inte sällan en ganska stor del över, även om jag inte direkt “snålar”. Det är en strategi som passar mig och jag kan ofta känna en lättnad över att de pengar som jag via mitt sparande investerar faktiskt är pengar jag inte behövt och därför inte borde ha lika stor “magont” över.

 

Det ska bli otroligt spännande att se hur ens ekonomi och vanor förändras i och med att jag ska börja plugga och bo hemifrån. Om några månader tänker jag skriva en uppdatering om hur det går, samt om jag då tänker annorlunda kring just hur mycket man ska spara egentligen. 

 

/Elin

Elin
elincathrinenelson@gmail.com
5 Comments
 • Glenn
  Posted at 12:06h, 04 augusti Svara

  Hur mycket man ska spara beror på vilket mål man har. Men ett rimligt mål är att bli ekonomiskt oberoende. Då är 33-66 % bra siffror.

  • Elin
   Posted at 12:23h, 11 augusti Svara

   Det bästa sparandet är det som blir av! Men kan man spara 33-66% är ju det fantastiskt!

 • Axel Hansson
  Posted at 15:09h, 05 augusti Svara

  Bra skrivet. Tror den strategin fungerar bäst för gemene person. Sedan håller jag med Glenn, beror ju dock helt vad man har för mål med sitt sparade och hur fort man vill nå det.

  • Elin
   Posted at 12:25h, 11 augusti Svara

   Tack! Och självklart är det viktigt med mål och en plan för hur man ska komma dit. Dock (som jag svarade Glenn också) så är ju det viktigaste att sparandet faktiskt BLIR AV, iallafall när man sätter igång! 🙂

 • Max Hänni
  Posted at 22:27h, 17 november Svara

  Precis som ovanstående så beror allt på målet men det viktigaste enligt mig är att du faktiskt sparar oavsett om det är 1 eller 66% av din inkomst. Ett tänk som behöver appliceras redan som ung.

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.