Risk, del 3 – Minimera risken inom portföljen

I första delen av denna serie kring risk, skrev jag att mina aktieinnehav är det mest riskfyllda alternativet jag äger. Att investera i aktier kan nämligen vara otroligt riskabelt. Många tar dessutom onödigt hög risk när de väljer bolag. I detta inlägg kommer jag att förklara hur jag själv gör och hur man kan tänka kring att minimera risken inom portföljen.

 

Till att börja med, har jag två aktieportföljer – en med svenska innehav och en med utländska. Anledningen till detta är att det på grund av skatteregler är mer förmånligt att äga utländska innehav i en kapitalförsäkring (KF). De svenska innehaven kan ägas på ett vanligt investeringskonto (ISK).

 

Jag väljer dock att se de två portföljerna som komplement till varandra. Den utländska portföljen skulle jag aldrig låta “stå på egna ben” eftersom den (enligt mig) innehåller för få bolag för detta.

 

Dessa två konton ser ut som följande:

Hur skapar jag mina två portföljer? För mig handlar det dels om själva bolagen i sig, men också hur sammansättningen överlag ska fungera.

 

De regler jag går efter ser ut som följande:

 

Bolaget ska gå med vinst:

Min första regel handlar om att de bolag jag investerar i ska gå med vinst. Detta betyder att förhoppningsbolag såsom bolag som forskar för att förhoppningsvis kunna komma på nya innovationer (t.ex. mediciner) i detta skede sållas bort. Jag vill inte hoppas på att det ska gå bra för ett bolag, jag vill kunna känna mig relativt säker på det.

 

Bolaget ska ge utdelning:

Alla bolag i min portfölj ska dela ut utdelning (förutom Berkshire Hathaway som själva återinvesterar denna “utdelning”). Detta innebär att bolaget antingen en, eller flera gånger per år delar ut en del av vinsten direkt till mig som aktieägare. Att bolag delar ut utdelning betyder ofta att de är av lite mognare sort, eftersom de både går med vinst samt har råd att dela ut delar av denna vinst till aktieägaren. Med denna utdelning kan jag välja att göra två saker: behålla pengarna eller återinvestera de i bolaget. Jag själv väljer alltid att återinvestera pengarna i samma bolag som jag fått utdelning från för att på så sätt få fler aktier i bolaget. Ett separat inlägg om utdelning kommer komma här på bloggen vid senare tillfälle.

 

Bolaget ska handlas på de större listorna:

Med undantag för Kopparbergs (som handlas på Nordic MTF), handlas alla de bolag jag äger på någon av de större listorna. Av de svenska innehaven handlas de alla antingen på Mid eller Large cap (alltså de två största listorna vi har i Sverige). De utländska innehaven handlas på liknande listor. Anledningen till att jag vill att de bolagen jag äger ska handlas på större listor, har att göra med vad detta säger om deras börsvärde. Handlas en aktie på Mid eller Large cap (eller liknande, utländska listor) säger det mig att bolaget är tillräckligt stort (och därmed ofta stabilt) för mig. Att köpa bolag från någon av de mindre listorna kan vara en god affär då mindre bolag växer snabbare. Men som sagt: med högre avkastning kommer också en högre risk.

 

Pilotskola:

Begreppet “pilotskola” innebär att de som driver ett bolag själva ska känna av svängningarna i bolaget. Både när det går bra och när det går mindre bra: precis som en pilot. Detta betyder mer konkret att VD och styrelse i ett bolag ofta äger aktier i det bolaget de jobbar åt. Att sin privata ekonomi korrelerar med hur väl det går för företaget, är ofta en bra morot för arbetarna. Går det dåligt för bolaget påverkas ju dessa lika illa som resterande aktieägare!

 

Bonus!

Bolaget ska sälja varor/tjänster som jag själv använder:

En bonus (men alltså inte regel) är om bolaget jag är intresserad av att ta in i portföljen är något vars produkter/tjänster jag använder eller som används i min omgivning. Ett exempel på detta är Axfood som bland annat äger Willys där jag ofta går och handlar. Ett annat exempel är Duni och Essity (“nya” SCA) vars produkter (bl.a. ljus, engångsartiklar eller pappershanddukar) vi använde på min förra arbetsplats.  

 

Att kolla på dessa faktorer innan ett bolag blir till ett innehav för dig, är redan det att sänka risken. Fortsättningsvis har jag dock även regler för hur portföljen i helhet ska se ut.

 

Bolagen ska ingå i skilda branscher:

Mina bolag ska ingå i skilda branscher. Att ett eller två bolag erbjuder liknande produkter/tjänster är dock för mig helt rimligt. I min portfölj ska nämligen en massa olika branscher representeras. Anledningen till detta är att olika branscher påverkas på olika sätt vid t.ex. ekonomiska kriser då vissa produkter/tjänster endast ses som “lyxvaror” medans andra fortfarande krävs (t.ex. det toalettpapper som Essity säljer eller maten som säljs på ICA). Att ha bolag som ingår i olika branscher har fler fördelar: vår värld utvecklas konstant och det kan vara svårt att förutspå vad exakt som vi kommer vara beroende av i framtiden. Kanske kommer vissa branscher inte finnas kvar (eller i alla fall se väldigt annorlunda ut) om bara några år och därför tycker jag det känns bra att sprida risken och ha många olika branscher i min portfölj.

 

Att ha en plan där du både granskar bolagen i sig för att sedan bestämma hur din portfölj i en helhet ska se ut, sänker risken betydligt jämfört om en sådan plan inte finns.

 

/Elin

Elin
elincathrinenelson@gmail.com
2 Comments
  • Studentspararna | Välj depå! KF vs ISK
    Posted at 18:00h, 21 augusti Svara

    […] man i utländska aktier är det mer fördelaktigt med kapitalförsäkring, precis som Elin skrev i förra inlägget. Investerar man i utländska aktier med årlig utdelning är det bra med KF. Eftersom […]

  • Studentspararna | Elins investeringsplan
    Posted at 18:08h, 21 september Svara

    […] Denna del består av mina egna valda aktier. Detta är bolag som jag tror på och vill följa lite extra. Inom kategorin finns två underkategorier: en svensk aktieportfölj (ISK) och en utländsk (KF). Om du känner dig osäker på de olika kontotyperna, kan du läsa Johannes inlägg om ISK/KF här. Jag har dessutom skrivit och förklarat mina kriterier kring de bolagen jag äger här. […]

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.