Välj depå! KF vs ISK

När man startar sitt första konto hos någon av bankerna för att spara pengar, ställs man inför vilken typ av konto man ska använda sig av. Det är viktigt att veta vilken typ av konto som passar ens sparstrategi och investerarprofil. Det finns främst tre olika typer av konton som tillåter handel i värdepapper hos de största nätbankerna. Aktie- och fonddepå, samt de två varianterna vi rekommenderar (och fokuserar på), kapitalförsäkring (KF) och investeringssparkonto (ISK).

 

Att välja rätt bank och konto kommer hjälpa dig att minska dina kostnader. Beroende på vad du föredrar så kan det även underlätta tillvaron, t.ex. eftersom man inte behöver deklarera innehav i en KF eller ISK.

 

Avgifter ISK och KF

Skillnaden mellan de tre kontotyperna är att ISK och KF schablonbeskattas årligen baserat på statslåneräntan, medan aktie- och fonddepån beskattas med 30% vid en vinstaffär. Beskattningen av de två förstnämnda är något krånglig. ISK:s attraktionskraft styrs av schablonskattens storlek (som uppdateras från statslåneräntan) och hur portföljen utvecklas. Just nu är ISK skattemässigt bättre för allt sparande som totalavkastar mer än 0,9% per år (2015).1

 

Kapitalförsäkring är bra om man har utländska aktier

Investerar man i utländska aktier är det mer fördelaktigt med kapitalförsäkring, precis som Elin skrev i förra inlägget. Investerar man i utländska aktier med årlig utdelning är det bra med KF. Eftersom försäkringsbolaget (banken) står som ägare av aktierna kan de begära avräkning för den utländska källskatten. Försäkringsbolaget begär avräkning åt dig och man får tillbaka källskatten inom ett par år, och betalar således ingen skatt på utdelningen. Hos vissa aktörer kan dessutom utbudet av aktier vara större i en kapitalförsäkring till skillnad från andra sparformer. Det får du kolla med din bank!

 

Det finns mycket information om detta sedan tidigare på nätet, Günther Mårder förklarar det bra på Youtube, och Marcus Hernhag jämför de två kontona smidigt i tabellform här.

  1. Tekniskt sett handlar det om att avkastningen ska vara högre än statslåneräntan 30 november föregående år plus 0,75 procentenheter.
Johannes Frosteman
johannesfrostis@gmail.com

19-årig aktieälskare som pluggar i Uppsala.

1Comment
  • Studentspararna | Elins investeringsplan
    Posted at 18:04h, 21 september Svara

    […] (KF). Om du känner dig osäker på de olika kontotyperna, kan du läsa Johannes inlägg om ISK/KF här. Jag har dessutom skrivit och förklarat mina kriterier kring de bolagen jag äger […]

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.