Mina 6 första spartips för studenter

“New year, new me” brukar det heta. En klyscha förvisso men varför inte ta chansen att förbättra dig själv lite när chansen ges? Inför ett nytt skolår är det perfekt att se igenom dina vardagsvanor och hur dessa påverkar din ekonomi. Jag själv har funderat mycket på hur jag vill leva som student och hur olika sätt att leva på skulle påverka min ekonomi. Genom dessa funderingar har jag kommit fram till 6 punkter som inte bara kommer bespara dig pengar utan också gynna din hälsa och vår gemensamma miljö. Bra va!?

 

Att cykla

Den första punkten handlar om att jag medvetet valt att inte ha bil. Jag kommer inte heller köpa något busskort utan istället i största möjliga mån använda mig av min cykel. Att skippa både bil och kollektivtrafik kommer inte bara spara mig en massa pengar, utan även ge mig massa skön motion. Visst, självklart kommer det finnas undantag när även jag kommer ta bussen hem (tänker mörk novemberkväll på väg hem från nattklubben…) men cykeln kommer vara mitt “huvudtransportmedel”.

 

Att lära sig laga mat

Något annat jag bestämt mig för är att lära mig laga mat. Visst, grunderna kan jag väl men tyvärr inte så mycket mer än det… Jag funderar på att ha t.ex. söndagen varje vecka till att planera veckan som kommer, inhandla matvaror samt laga matlådor. Samma dag skulle man också kunna gå igenom vad man faktiskt redan har hemma. Att slänga mat är ju otroligt onödigt och blir samtidigt väldigt dyrt i längden. Att lära mig laga mat hoppas jag även kan bli riktigt roligt.

 

Att festa på en rimlig nivå

Bor man i en studentstad som Lund skulle man kunna festa varje dag om man hade velat göra det. Som nybliven student kan det kännas frestande att hänga med i vad alla olika nationer och föreningar anordnar. Och självklart ska man festa, socialisera sig och ha kul! Men kanske är det bäst att hålla detta till en rimlig nivå. Att försöka vara överallt på samma gång (och samtidigt behöva betala för både inträden och kanske även alkohol) kommer inte bara svida riktigt hårt i plånboken utan antagligen även tära på dina studieresultat…

 

Att undvika fåfänga

Att leva som student är inte menat att vara lyxigt. Lever man på studiemedel under sin studietid har man dessutom inte råd att leva i överflöd. Att gå och göra naglarna, slinga håret var fjärde vecka, sola solarium, förlänga ögonfransarna eller alltid hålla sig “up-to-date” klädmässigt, är det verkligen nödvändigt? Dessa saker kostar nämligen otroligt mycket pengar och ger antagligen mest en kortvarig lycka… Fundera ett varv till om du inte t.ex. kan göra naglarna hemma istället för att betala någon annan för det!

 

Att försöka undvika att köpa kurslitteratur

Kurslitteratur är dyrt. När min lista på böcker damp ner i inkorgen började jag skumma igenom titlarna och sökte upp de på diverse internetbokhandlar. Jag slutade dock abrupt. 2075kr för den första titeln. Jag skulle ha nio stycken, för endast denna termin… Istället gick jag till det biblioteket som tillhör min utbildning och lånade hem samma titlar. Visst, någon kommer antagligen ställa sig på kö på böckerna men oftast har biblioteken böcker som ska “stanna” där och som man kan låna när man pluggar där. Är det värt lite trix? Ja! Att låna kurslitteratur på ett kursbibliotek alternativt köpa böckerna begagnat kommer ju spara dig väldigt mycket pengar.

 

Att söka stipendier

Det finns massor av stipendier att söka, speciellt som student. Mitt sista spartips (för denna gång) är därför att sök! Kolla med din skola, på internet, med ditt fackförbund, din nation eller din studentförening om de har något stipendium att söka. Ofta är det faktiskt för få som söker och chansen ganska stor att få iallafall någon slags ersättning som student.

 

Jag tycker att ni studenter redan nu ska bestämma er för att leva lite smartare. Varför inte börja med dessa 6 tips? Det kommer gynna er ekonomi, hälsan och vår gemensamma miljö!

 

Ps. fler spartips kommer redan på måndag då Johannes skriver om bostad och allt däromkring, missa inte det!

 

/Elin

Elin
elincathrinenelson@gmail.com
5 Comments
 • Em
  Posted at 19:16h, 24 augusti Svara

  Studentlitteraturen kan finnas som e-böcker också, går då att ladda ner från bibliotekets sida. Eller hitta på andra ställen, men vill så klart inte uppmuntra till olagligheter 😉

  • Elin
   Posted at 22:45h, 24 augusti Svara

   Bra tips! Den hade jag faktiskt inte tänkt på själv (den lagliga varianten alltså 😉 ).

 • Kronan till Miljonen
  Posted at 16:31h, 27 augusti Svara

  Mycket fina tips måste jag säga 🙂

  Som student fick jag något väldigt bra erbjudande från Unionen. Betalade en väldigt liten månadsavgift och fick min studieliteratur betalad via deras stipendium. Blev en riktigt #sparadkrona i slutändan.

  • Elin
   Posted at 18:54h, 23 september Svara

   Det tipset har jag också fått av en vän! Kanske vore det intressant med ett helt inlägg om stipendium här på bloggen?

 • Studentspararna | Så lägger du upp ett månadssparande
  Posted at 15:09h, 08 oktober Svara

  […] i, och en fälla sparare tar aktiva val för att försöka undvika. Häromveckan skrev Elin om spartips för studentlivet – och det vardagliga sparandet kommer alltid förbli viktigt, men det finns ett enkelt sätt att […]

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.