Vad är index?

Först vill vi tacka Handlarn som gästbloggade hos oss i lördags. Enligt statistiken har inlägget om minimalism delats och lästs av många, vilket gläder oss mycket! 🙂

 

Fortsättningsvis vill jag nämna att vi har bokat in vår första intervju. Den kommer ske i början av oktober och vi kommer intervjua en av Sveriges största och mest kunniga finansmän. Det ser vi verkligen fram emot!

 

Nu vill jag fortsätta med att förklara och djupdyka i de vanligaste begreppen på börsen, och ska idag förklara vad index är. Hur det är uppbyggt samt hur man kan använda det som verktyg för att lyckas på börsen. Finns det något annat du vill att vi ska förklara här på Studentspararna? Kommentera gärna nedan!

 

Vad är index?

Index beskriver hur ett värde förändras i förhållande till en viss tidpunkt. Det finns massor av olika typer av index där ett konsumentprisindex är ett exempel. Inom finansvärlden använder man sig istället av aktieindex och detta är ett användbart verktyg på aktiemarknaden.  

 

Index på börsen

Ett aktieindex visar värdeutvecklingen för ett sammansatt antal bolag över en viss tidsperiod. Ett av de index man talar mest om i Sverige är OMXS301, som mäter hur aktiekurserna förändrats, som grupp, för de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Detta följer även vissa fonder som t.ex. gratisfonden Avanza Zero.

 

Viktningen av aktier i index OMXS30 (tryck på bilden för att se mer).

 

Hur beräknar man aktieindex?

De flesta indexen bygger på bolagens börsvärde (aktiekursen multiplicerat med antal aktier), vilket innebär att bolag med högt börsvärde påverkar indexet mer än bolag med lägre börsvärde. Ett sådant index är värdeviktat, till skillnad från ett oviktat index som påverkas lika mycket av alla bolag oavsett storlek. Exempel på bolag som påverkar OMXS30 mycket är Nordea och H&M, medan bolag som Fingerprint Cards påverkar lite.

 

Index för vad som helst

Index används främst för att få en bild över börsutvecklingen och då kan man mäta hur ens egna innehav stått sig i förhållande till det. För att kunna jämföra en enskild eller ett flertal aktier gäller det att indexet man jämför med är relevant. Därför finns det en mängd olika index, för både sektorer och marknader. Man brukar kategorisera index efter nationella, globala, branschspecifika eller övriga index. Exempel på övriga index är valutor eller råvaror.

 

Att slå index!

När man bygger sin egen aktieportfölj kan man ha som mål att slå ett givet aktieindex (OMXS30 exempelvis). Annars kan man ju lika gärna köpa en gratisfond som följer just det indexet, utan att behöva göra något själv! Mitt stående mål är att årligen prestera dubbelt så bra som OMXS30, och det har lyckats varje år förutom det året jag började! Har du något mål?

 

/Johannes

  1. OMXS30 följer aktierna utan att ta hänsyn till utdelning. SIX30 inkluderar utdelningar
Johannes Frosteman
johannesfrostis@gmail.com

19-årig aktieälskare som pluggar i Uppsala.

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.