Investerarstrategier: utdelningsaktier

Att investera i utdelningsaktier har blivit som en trend. Överallt på Twitter, Facebook eller i andra forum läser vi om de: utdelningsaktierna. Men vad är egentligen en utdelningsaktie och vad är fördelen med den?

 

Vad är en utdelningsaktie?

Många, ofta stora och stabila bolag, ger utdelning. Utdelning betalas ut som kontanter och kommer från företagets vinst. Utdelningen delas ut till alla aktieägare och därav kallas vissa aktier för utdelningsaktier, då man som aktieägare får betalt i kontanter för att äga aktien.

 

Vissa bolag delar ut utdelning en gång per år. Andra delar ut en gång per halvår och några delar ut varje kvartal. Det finns även de bolag som delar ut varje månad men detta är inte så vanligt för svenska bolag. På de amerikanska listorna finns det dock sådana aktier.

 

Listan nedan visar exempel på bolag som gav hög utdelning 2017. 2018 och 2019 års utdelningar är estimat och inte bestämda ännu. Årets utdelning bestäms på bolagsstämman vilken alla aktieägare är inbjudna att delta vid. Tips! Gå på en bolagsstämma, det är antagligen inte alls som du tror utan brukar vara en riktigt trevlig tillställning. Bolag som Clas Ohlson och Kopparbergs är dessutom kända att ge riktigt bra “give aways” på sina stämmor. 😉

 

 

Att återinvestera utdelningen

För att utnyttja ränta-på-ränta-effekten till dess fullo, bör du återinvestera den utdelningen bolaget ger. Att återinvestera utdelningen innebär att man för utdelningen man får, köper fler aktier i bolaget. Här kan du läsa mitt inlägg om ränta-på-ränta, ett kraftfullt verktyg av Einstein kallat världens åttonde underverk!!

 

Att inte återinvestera utdelning

Man behöver dock inte återinvestera utdelningen utan kan såklart välja att ta ut (eller omplacera) de kontanter bolaget delar ut. Det finns de investerare som aktivt planerar vilka bolag de har i portföljen för att kontinuerligt, varje månad, få utdelning. Alla bolag delar nämligen inte ut utdelning samtidigt utan dessa kan ske året om. Våren brukar dock kallas för utdelningssäsongen eftersom flest bolag delar ut pengar då. Utdelningen som kommer varje månad fungerar alltså som en slags lön för dessa investerare. Det finns till och med de som lever på dessa utdelningar, men då krävs relativt stora kapitalbelopp.

 

Hur gör du? Äger du utdelningsaktier och isåfall, planerar du något för när de delar ut?

 

/Elin

Elin
elincathrinenelson@gmail.com
2 Comments
 • Jonas
  Posted at 06:04h, 30 september Svara

  Hej!

  Tack för en bra blogg. Varifrån kommer siffrorna från 18 och 19 ifrån+ Är det vad någon tidning tror att direktavkastningen kommer bli i bolagen framöver?

  Jonz

  • Elin
   Posted at 17:01h, 04 oktober Svara

   Hej och tack!

   Vi lägger alltid in källhänvisningar på materialet vi lägger upp. När det är bilder som används kan man klicka på dessa för att komma till källan. I detta fall är det Placeras uppgifter vi använt oss utav och de har i sin tur använt sig utav SME Direkts uppgifter (förväntningar). Svarar det på din fråga? 🙂 /Elin

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.